Waarom iedereen in een elektrische auto zou moeten rijden

Waarom iedereen in een elektrische auto zou moeten rijden

Nog niet heel lang geleden, was elektrisch rijden iets voor de toekomst. Inmiddels zien we steeds meer elektrische auto’s rijden. Dat het beter is voor het milieu weten we, maar waarom? En is het echt beter om in een elektrische auto te rijden?

Minder CO2-uitstoot

De CO2-uitstoot van de elektrische auto is veel meerdere malen minder dat een traditionele auto, het gaat hierbij ongeveer over 40%. De luchtkwaliteit wordt dus beter als het meerdere deel van de auto’s op de weg elektrische auto’s zijn. Wat daarnaast beter is voor de opwarming van de aarde. Het verkeer is namelijk verantwoordelijk voor ongeveer 18% van de totale CO2-uitstoot. Wanneer meer mensen in elektrische auto’s gaan rijden, zorg je ervoor dat dit percentage lager zal worden.

Elektrische auto’s stoten dus minder CO2 uit, maar er zijn meer voordelen die meehelpen aan een schoner milieu. De accu kan bijvoorbeeld hergebruikt worden, zelfs als deze niet meer werkt voor een auto. De accu wordt dan gebruikt voor het opslaan van duurzaam opgewekte energie.

Ideaal voor korte afstanden

Een elektrische auto is ideaal voor korte afstanden. In Nederland is een elektrische auto daarom heel geschikt, omdat er over het algemeen korte afstanden worden gereden. Gemiddeld is de afstand in Nederland 17 kilometer. Doordat er steeds meer openbare laadpalen uit de grond schieten, zal de afstand die gelegd kan worden met een elektrische auto ook steeds meer gaan stijgen.

Onderhoud is goedkoper

Doordat elektrische auto’s geen versnellingsbak hebben en geen verbrandingsmotor, hebben ze ook minder slijtagedelen. Bij een traditionele auto is dit wel het geval, waardoor de onderdelen sneller gaan slijten en dus vervangen of gerepareerd moeten worden. Dit is bij een elektrische auto dus niet het geval.

Veel bekende autofabrikanten hebben al een breed aanbod aan elektrische auto’s, zoals autofabrikant BMW met zijn BMW i3 en autofabrikant Polestar met de Polestar 2. Dit zijn echter alleen wat voorbeelden, maar er zijn veel meer modellen.

Nu je op de hoogte bent van de voordelen van elektrisch rijden kun je eens gaan rondkijken op het internet naar de verschillende modellen. Bepaal aan de hand daarvan welk model het beste bij je past.