Eigen risico voor zorgverzekeringen verhogen of niet?

Eigen risico voor zorgverzekeringen verhogen of niet?

Het wordt ontzettend veel gedaan: het verhogen van het eigen risico bij zorgverzekeringen. Iedere zorgverzekering heeft een verplicht eigen risico. Voor 2019 is dit bedrag vastgesteld op 385 euro. Aan het begin van het jaar kun je er echter voor kiezen om vrijwillig je eigen risico verhogen, tot (in 2019) een maximum van 885 euro.

In veel gevallen betekent dit dat je van jouw zorgverzekeraar een korting ontvangt op jouw maandelijkse factuur. Maar wanneer is het eigen slim om een hoger eigen risico te nemen en wat zijn de punten waar je op moet letten?

Goed om van te voren te weten……

Er zijn een aantal zaken die vrijgesteld zijn van het eigen risico. Wel zo handig om deze dan ook te weten voordat jij kunt bepalen of je je eigen risico kunt verhogen. Hieronder een lijstje:

  • Huisartsenbezoek
  • Één of meerdere bezoeken van de wijkverpleegkundige
  • Kraamzorg en/of verloskundige zorg
  • Ketenzorg bij chronische aandoeningen
  • Griepprikken voor de zogenaamde “risico-groepen”
  • Kinderen onder 18? Geen eigen risico voor zorg en tandarts

 

Hoe te bepalen?

Het is eigenlijk best voor de hand liggend: Verwacht je weinig zorgkosten te maken in een jaar? -> Verhogen eigen risico

Ben je een vaak geziene gast in het ziekenhuis of de dokterspraktijk en gebruik je medicatie? -> eigen risico laten staan.

Maar wat is vaak? En welke vragen kun jij jezelf stellen om te bepalen of jij bij de groep hoort die zonder zorgen zijn/haar eigen risico kan verhogen?

Vraag 1: Maak je überhaupt zorgkosten?

Vraag 2: Kom je wel eens in het ziekenhuis of heb je het afgelopen jaar klachten gehad waarmee je niet naar een specialist of dokter bent gegaan?

Vraag 3: Hoeveel van jouw eigen risico heb je de afgelopen 5 jaren gebruikt?

Vraag 4: Heb je voldoende geld op de bank om een dikke rekening (€ 885 in 2019) op te kunnen vangen?

De truc: Besparen op uw zorgverzekering!

De kans is groot dat u deze blog leest omdat u wilt besparen op uw zorgverzekering. Ondanks het feit dat het eigen risico overal gelijk is, zijn de kortingen op uw maandelijkse factuur bij zorgverzekeraars wel verschillend. Wij raden u dan ook te allen tijde aan om zorgverzekeraars te vergelijken en de zorgverzekering met de beste prijs/kwaliteits verhouding te kiezen. De goedkoopste zorgverzekering hoeft namelijk niet altijd de beste keuze te zijn.