Checklist voor het afsluiten van een hypotheek

Ben je van plan om op jezelf te gaan en wil je graag een hypotheek afsluiten? Het kan wel twee tot drie maanden duren voordat je akkoord hebt op de financiering. Daarom is het belangrijk dat je hier vroeg mee begint. Je wil namelijk wel je droomhuis financieren toch? Wij helpen je graag bij afsluiten van de hypotheek en hebben daarvoor een checklist samengesteld.

  1. Wat voor mogelijkheden zijn er?

Voordat je op zoek gaat naar een hypotheekadviseur is het belangrijk om eerst een beeld te krijgen van hoe veel je kunt lenen. Dit verschilt namelijk per persoon en is afhankelijk of je verschillende leningen hebt lopen. Je kunt je maximale hypotheek gemakkelijk online berekenen. Op deze manier wordt er een schatting gemaakt hoe veel je huis gaat kosten en wat je overhoudt om leuke dingen van te doen.

  1. Ga op zoek naar een hypotheekadviseur

Als je een hypotheek gaat afsluiten, heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een hypotheekadvies. Nadat jij je droomhuis hebt gevonden ga je in overleg met je adviseur om te kijken wat voor mogelijkheden je hebt. Je hebt keuze uit twee soorten adviezen, namelijk:

  • Traditioneel advies – hier krijg je advies van een adviseur op kantoor (van je bank of een tussenpersoon).
  • Online hypotheekadvies – hier regels je alles online. Je hebt wel de mogelijkheid om vragen te stellen. Denk er goed over na wat echt bij jou past.
  1. Breng je eigen situatie in kaart en ga in gesprek

Kies je voor een traditioneel advies? Op deze manier kun je sparren met je adviseur en daarnaast kun je in korte lijnen afstemmen wat er allemaal gaat gebeuren. Ook heb je vaak gratis een inventarisatiegesprek met je adviseur. In dit gesprek wordt besproken of jij daadwerkelijk jouw droomhuis kunt financieren, welke hypotheekvorm er bij jou past en of het nodig is om extra verzekeringen af te sluiten. Vervolgens vraagt je adviseur de offerte aan bij de bank waar jij je hypotheek wilt afsluiten. Zodra dit goedgekeurd is, ga je de offerte ondertekenen en de financiering afronden.

  1. Plan een gesprek met de notaris

Is de financiering rond en mag jij eindelijk je droomhuis kopen? Dan krijg je te horen van de notaris of je adviseur of het geld binnen is gekomen. De notaris zorgt er dan voor dat het geld terecht komt bij de verkopende partij en de Belastingdienst. Vervolgens ga je de leverings- en de hypotheekakte bij de notaris op kantoor teken. Dan is het huis officieel van jou!