Begin met investeren in 8 stappen

Beginnen met investeren

Eigenlijk is investeren niet erg ingewikkeld. In plaats van je geld op de bank te laten staan, laat je het voor je werken. Wanneer je het goed doet hoef je naast het investeren zelfs niet meer te werken. Er zijn veel verschillende manieren om je geld te investeren. Denk aan aandelen, beleggingsfondsen en vastgoed. Investeren vereist ook niet altijd een groot startkapitaal, je kan klein beginnen.

Stap 1: Je financiën op orde brengen

Zomaar beginnen met investeren zonder eerst je eigen financiën eens goed te bekijken is niet bepaald slim om te doen. Wanneer je te veel geld uitgeeft blijft er ten slotte weinig over om te investeren.

Stap 2: Leer de basis

Je hoeft geen expert te zijn om te investeren. Echter moet je wel basis kennis hebben om je beter voor te bereiden op beslissingen die je moet gaan nemen. Leer daarom eerst de verschillen tussen vormen van investeren. Op internet is genoeg informatie te vinden, houd bijvoorbeeld onze website in de gaten ;-). Maar let altijd goed op waar je de informatie vandaan haalt, vooral in de wereld van investeren wordt nog al eens onbetrouwbare informatie verspreid.

Stap 3: Stel doelen

Wanneer je jouw budget hebt vastgesteld en basis kennis van investeren hebt, is het tijd om doelen te stellen. Iedereen wil natuurlijk geld verdienen, maar iedere investeerder heeft een andere achtergrond en behoefte. Een doel stellen helpt om de juiste investeringsstrategie te ontwikkelen.

Stap 4: Achterhaal je risico tolerantie

Zorgt een kleine daling van je investeringen ervoor dat je het al benauwd krijgt? Voordat je begint met investeren is het belangrijk om vast te stellen hoeveel risico je wilt nemen. Risicovolle investeren kunnen het meeste opleveren. Maar ben je wel bereid om dit risico te nemen en mogelijk stress te krijgen over je investering?

Stap 5: Vind een broker of adviseur

Een adviseur kost veel geld. Daarom is dit niet ideaal voor iedere investeerder. Neem je het besluit om een adviseur te kiezen? Bestudeer dan altijd eerst zaken als reputatie, resultaten en wat de kosten zijn. Wanneer je toch om wat voor reden dan ook niet voor een broker kiest, kan een broker uitkomst bieden. Dit is een partij welke jouw investeringen voor je regelt. Brokers zijn vrijwel altijd goedkoper dan een adviseur. Er zijn tal van brokers te vinden, de keuze is enorm.

Stap 6: Kies je investeringen

Nu komt het leukste gedeelte: het kiezen van je investeringen welke onderdeel worden van je portfolio. Wanneer je een conservatieve investeringsstijl kiest, bestaat je portfolio voornamelijk uit investeringen met een laag risico. Wanneer je jouw investeringen verspreid loop je een minder groot risico.

Stap 7: Houd je emoties in bedwang

Waak voor gretigheid of angst. Verwacht fluctuaties in je investeringen en bekijk je investering altijd op de lange termijn. Houden je investeringen je ’s nachts wakker? Dan is het wellicht een goed idee om je strategie meer aan te passen naar een conservatieve wijze.

Stap 8: Review en pas aan

De laatste stap is om je portfolio opnieuw te bekijken. Misschien is de markt wel dusdanig veranderd dat je sommige investeringen wilt aanpassen. Of zijn er bedrijven die zich toch niet aan hun beloften houden?